Rijexamen

Meld je nu aan bij rijschool Skill

Samen toewerken naar het examen en op naar veilige kilometers!

Het CBR examen aanvragen

Het CBR examen is het laatste stuk van de opleiding. Wat kun je verwachten tijdens het CBR examen? Wanneer je met rijlessen begint bij Skill rijschool Dordrecht wil je zo snel mogelijk examen afleggen. Om het CBR examen aan te vragen zijn er nog twee voorwaarden. De auto theorie en  gezondheidsverklaring is hierbij verplicht.

Tussentijdse toets

Tijdens de rijlessen kun je in overleg met de rijschool een tussentijdse toets examen aanvragen.
Dit is niet verplicht, maar het wel aan te raden. Je weet van te voren hoe het echte examen in zijn werk zal gaan. Dit kan ervoor zorgen dat je minder last hebt  voor het echte examen.  Met de tussentijdse toets kun je zelfs een vrijstelling krijgen door de bijzondere manoeuvres veilig uit te voeren.

Opdrachten tijdens het rijexamen

 • File parkeren: De examinator vraagt in een straat of je dit voor of achteruit moet doen.
  Je mag zelf bepalen waar je dit uitvoert.
 • Vak parkeren: Bij de opdracht moet je op een veilige manier links of  rechts in een vak parkeren. De keuze is geheel zelfstandig.
 • Omkeeropdracht: Er zijn een aantal variaties beschikbaar, zoals drie keer steken, halve draai, bocht achteruit en recht achteruit.
 • Tip! Ga altijd net als de rijles voor de plek met de meeste ruimte.

Afrijden voor het examen

Voor het rijexamen begint is het aan te raden om een uur rijles nemen. Je zal merken dat de zenuwen al redelijk verdwenen zijn voor je examen gaat doen. Als we eenmaal gearriveerd zijn bij het CBR dan mag jij het laten zien wat je geleerd hebt! Eenmaal opgeroepen in de wachtruimte dan maak je kennis met de examinator. De examinator bespreek met jou wat je kunt verwachten tijdens het rijexamen.

Het examen zelf duurt ongeveer 50 minuten inclusief het voor- en nagesprek. De examinator kan vragen of je de motorkap van de auto open kunt maken en dat je de onderdelen aan kunt wijzen . Voor je wegrijdt moet je nog een kenteken oplezen om te kijken of je gezichtsvermogen voldoende is.

De examinator zal kiezen uit de volgende punten voor het beoordelen van het zelfstandig rijden

 • Op instructie: Waar je heen moet rijden. Geen gehoor is gewoon rechtdoor.
 • Navigatiesysteem: Je moet hierbij de aanwijzingen opvolgen van het navigatiesysteem
  naar een door de examinator gekozen bestemming.

Terug bij het CBR

Eenmaal klaar met het examen kom je weer aan bij het CBR. Hier krijg je meteen te horen of je wel of niet geslaagd bent. Ben je geslaagd? Dan is het tijd voor een feestje! Mocht je niet geslaagd zijn dan ontvang je feedback wat er nog extra geoefend moet worden.  De examinator neemt ook het zelfreflectieformulier door en bespreekt de goede en minder goede punten tijdens de autorit. Vergelijk dit met de feedback zoals een rijles. Een leerling heeft landelijk gemiddeld 40 lessen nodig om te slagen voor het rijexamen.

Het examen aanvragen

Wanneer je met rijlessen begint wil je natuurlijk snel afrijden. Om de aanvraag voor het rijexamen te kunnen doen moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Na het behalen van de theorie heb je 1,5 jaar de tijd om het praktijkexamen te doen. Kortom: zonder theorie kun je geen examen doen.

Tussentijdse toets

Voor het praktijkexamen kun je eventueel in overleg een tussentijdse toets aanvragen.
Dit is niet verplicht maar het is wel aan te raden. Je weet dan al van te voren hoe het echte examen in zijn werk zal gaan. Dit kan er ook voor zorgen dat je minder last van zenuwen hebt voor het daadwerkelijke examen. Je kunt zelfs een vrijstelling krijgen door de volgende bijzondere manoeuvres goed uit te voeren.

Meld je nu aan bij rijschool Skill

Samen toewerken naar het examen en op naar veilige kilometers!

Opdrachten tijdens het rijexamen

 • Keeropdracht: De examinator bepaalt wanneer je moet keren.
  Dit kan door middel van 3x steken, bocht achteruit of een halve draai.
  Je mag zelf bepalen hoe je dit uitvoert.
 • Stopopdracht: Bij deze opdracht moet je op een veilige manier rechts van de weg achter een geparkeerde auto stoppen en daarna de weg weer vervolgen.
 • Parkeeropdracht: Dit kan in file voorwaarts zijn, maar ook in file achterwaarts.
  Het is de belangrijk dat je bij deze bijzondere manoeuvre laat zien dat je het kijkgedrag
  goed beheerst.

Afrijden voor het examen

Voor het examen gaan we eerst nog een stuk rijden zodat je met een beter gevoel het examen ingaat. Als we eenmaal aangekomen zijn bij het CBR moeten we eerst wachten tot we worden opgeroepen. Wanneer we eenmaal worden opgeroepen maken we kennis met de examinator die het rijexamen gaat afnemen. We overhandigen het legitimatiebewijs en het zelfreflectieformulier. Dit is een formulier waar je jezelf cijfers moet geven voor bepaalde rijtaken en je bespreekt dit na het examen met de examinator. De examinator bespreekt wat je kunt verwachten tijdens het examen en wat je moet doen.

Het examen zelf duurt ongeveer 50 minuten inclusief het voor- en nagesprek. Voordat je wegrijdt bekijkt de examinator of de verlichting en de richtingaanwijzer goed werken. De examinator kan vragen of je de motorkap van de auto open kunt maken en vragen waar je bijvoorbeeld de olie bij moet vullen of waar het reservoir van de ruitenvloeistof zit. Voor je wegrijdt moet je nog een kenteken oplezen om te kijken of je gezichtsvermogen voldoende is.

De examinator zal kiezen uit de volgende punten voor het beoordelen van het zelfstandig rijden

 • Oriëntatiepunt: Dit is een punt waar je naar toe moet rijden. Denk hierbij aan een kerk, winkelcentrum of een flatgebouw.
 • Clusteropdracht: Bij een clusteropdracht is het de bedoeling dat je 3 tot maximaal 5
  opdrachten achter elkaar krijgt. De examinator kan bijvoorbeeld zeggen dat je bij het volgende kruispunt rechtsaf moet gaan, op de rotonde de derde afslag moet nemen en daarna bij de verkeerslichten linksaf moet slaan.
 • Navigatiesysteem: Je moet hierbij de aanwijzingen opvolgen van het navigatiesysteem
  naar een door de examinator gekozen bestemming.

Terug bij het CBR

Eenmaal klaar met het examen kom je weer aan bij het CBR. Hier krijg je meteen te horen of je wel of niet geslaagd bent. De examinator neemt ook het zelfreflectieformulier door en bespreekt de goede en minder goede punten tijdens de rit. Een leerling heeft gemiddeld 40 lessen nodig om rijexamen te doen. Voor het eerste examen is een eigen verklaring vereist. Deze bevat een aantal vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Aan de hand hiervan wordt bepaald of je geschikt bent om examen te doen.

Wil je direct aanmelden voor de proefles?

Dat kan! Vul het formulier hiernaast in of neem telefonisch contact op via
+31 6 13 83 40 01

We zijn telefonisch bereikbaar tussen 09:00u – 17:00u

De kosten van de proefles bedragen €30,- voor 60 minuten. Wordt je na de proefles leerling bij rijschool Skill, dan verrekenen we dit bedrag met het lesgeld en is de proefles dus gratis!

Heeft u een vraag of opmerking? Gebruik dan het contactformulier op de contactpagina: Klik hier.

  Voor en achternaam*

  E-mail*

  Adres*

  Huisnummer*

  Telefoonnummer*

  Bericht/Opmerkingen

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?*

  *Verplicht